tisdag 2 augusti 2011

Tjejer kan!

Min pappa har under hela min uppväxt sagt till mig att tjejer minsann kan göra samma jobb som killar. Han tycker det är "fränt" med tjejer som jobbar på mansdominerade jobb och anställde själv tjejer som kabelreperatörer när han jobbade på Televerket. Han tyckte att jag skulle läsa teknisk på gymnasiet (och ryska) men man gör ju oftast inte som föräldrarna säger utan jag valde istället ekonomisk, eftersom min storebror läst det. Det var visserligen inte så smart eftersom min bror är mycket mera "ekonomisk" än mig och jag lyckades få samma lärare, Janne, i just redovisning.En dag sa han till mig (med glimten i ögat) "Om du bara vore hälften så bra som din bror vore det jättebra"...hahahaha!
Det var också han som sa att "hemma har jag en voddodocka som heter Annsofie"...fast det var nog när jag hade pratat för mycket på lektionen...

I alla fall så har pappa aldrig daltat med mig utan jag har fått göra det mesta. Första dagen jag skulle övningsköra så var det ut på vägen, inte åka runt på någon parkering och öva först, nej då...bara kasta sig ut! Jag klippte gräs, tvättade bilen och från det att jag fick körkort var det jag som fick åka till bilprovningen (pappa trodde nämligen att det var lättare att få bilen godkänd om det var en tjej som lämnade den, hmm...)

Detta har gjort att jag ofta tagit tag i det mesta med inställningen "hur svårt kan det vara?" Ibland har det blivit rena pannkakan som när jag trodde att jag var elektriker och skulle koppla ihop två lampor, oj oj oj vad pappa skrattade!! Eller när jag på allvar trodde att jag ensam kunde bära upp en stor massagefotölj uppför trappen! Det gick bra ända till själva "kröken" kom...då fastnade det...så in i h-vete...satt fast som ett skruvstäd! Jag hämtade Mattias på jobbet och i bilen hem sa han "åh vad skönt det ska bli att sova nu, varpå jag svarade..hrm..nja...man kommer liksom inte upp till övervåningen... Mattias fick ta bort ledstången i trappen för att vi skulle få loss den och när han muttrade över det på en familjemiddag sa syrran "huvudsaken var ju att du provade i alla fall!" Och det stämmer ju, man kan aldrig säga att man inte kan om man aldrig provat!
När jag sökte säsongsjobb i Björkliden sökte jag alla jobb. Satt på anställningsintervjuv och tjejen framför mig hade en lång lista över det jag sökt..."Jaha, slipa skidor...har du gjort det förut? , nä men det kan jag lära mig" -jobbat i reception...har du gjort det? nä, men det lär jag mig snart... och jag såg listan krympa när hon strök jobb efter jobb...men det blev lite över åt mig i alla fall och jag fick jobb!

Min uppfostran och min inställning har gjort att jag aldrig blivit typisk "tjejig", utan mera "kan själv".
Dessutom är jag tydligen gift med Arga snickaren, som aldrig visar hur man ska göra utan bara frågar hur lång tid kommer det att ta?" haha. Första gången jag skulle lägga golv och frågade honom hur jag skulle börja fick jag till svar "läs på pappret, jag vet inte heller...".

Ibland önskar jag att jag kunde stå och snurra håret mellan fingrarna, tugga hubba bubba och med stora ögon säga "jag kaaaaaaaaaaan inte!" när det är stopp i avloppet av allt mitt hår, eller när jag måste tanka bilen. Det skulle vara så befriande, men samtidigt kan jag bli irriterad på tjejer som säger så där! Som säger att "nej, sånt där kan inte jag, det får mannen göra". Nu menar inte jag att tjejer ska kunna allt om bilar och motorgrejer mm men att tanka, fylla på spolarvätska och kylarvätska, det tycker jag hör till allmänbildningen om man äger en bil! Så är du en av dom tjejerna som gömmer dig bakom "jag kan inte.." så säger jag bara "SKÄRP DIG!", men om du däremot inte vill, så är det helt ok!

2 kommentarer:

  1. Jennie för 100 gången idag2 augusti 2011 09:57

    Jag vill inte rensa avlopp jag tycker det är skitsnuskigt !
    Min man var väldigt "ta hand om min tjej" när vi träffades men som ensamstående mamma var jag ju van att klara mig själv... men idag kan jag sakna det ibland det är ju lite gulligt =)

    SvaraRadera
  2. Absolut! Och "vill inte" är ju helt ok tycker jag! Ibland kan ju "kan inte" betyda "vill inte"...haha!

    SvaraRadera