söndag 19 augusti 2012

Rent hus!

Ibland (eller nästan jämt) önskar jag att det någon gång kunde vara rent och fint åtminstone en timme efter att man städat huset. Städa hemma hos oss är lika med ”plocka undan”, man plockar strumpor, skor, jackor, leksaker, lego mm mest HELA tiden och varje gång suckar jag och tänker ”tänk om de kunde plocka upp efter sig! Tänk om man kunde komma hem till ett städat hus varje dag, vad mycket tid man skulle ha över då!” och så har jag muttrat och städat vidare. Men nu har det hänt! Jag har plötsligt fått 2 hela rum som ALLTID är städade och fina och har kommit på mig själv med att jag inte är helt nöjd med det heller …fast det är det jag önskat så länge… konstigt!

Det första är badrummet på övervåningen. För några år sedan kom jag på att det såg för trist ut (man blir hemmablind) och stylade om genom att spraymåla fronten på badkaret svart och även skåpluckorna. Köpte ny hylla, nya handdukar som matchade de nya mattorna, nya blommor, väggord, krukor, prydnadsgrejer mm mm. Sedan var jag nöjd en stund och så flyttade vi ner vårat sovrum och badrummet dog… för plötsligt är det ingen som är där längre!
Det är rent och snyggt men man märker att det är för att ingen är där. Nästan inga handdukar hänger framme (som i vanliga fall nästan viker dörrarna på duschväggen) inga tandborstar ligger slängda eller massa prytlar som står framför spegeln utan allt är tomt och rent och det ekar när man går in där. De stora gröna växterna vi hade på golvet i stora krukor ser mer ut som torkad vass... för ingen kommer ihåg att vattna. För det man inte ser finns inte, eller? 
Visserligen duschar vi där eftersom duschmunstycket är bättre än duschen därnere, så ibland kan de ligga lite svettiga träningskläder på golvet eller några strumpor…men annars är det dött. Jag trodde ju att barnen skulle ha det som sitt, med sina tandborstar och grejer, men de vill inte vara där ingen annan är så de har också flyttat ner sina saker. Så det ”lilla” badrummet på bottenplan har istället blivit överfullt! För vad händer när man duschar däruppe men har alla kläder där nere? Jo man torkar sig och tar med sig handduken ner… och så tar man så klart inte med den upp igen utan näst gång man duschar tar man fram en ny handduk och utför samma procedur vilket gör att badrummet därnere mer liknar en förvaringsplats för handdukar än en toalett! Börjar bli svårt att komma in i duschen för alla handdukar som är slängda över kanten på duschväggen och som snart räcker ända upp till taket. Kanske inte så konstigt att dörren är seg och ramlar ur sina skenor titt som tätt. (Även toalettdörren ramlar ur sina gängor när det blir korsdrag, men det är en annan historia)

Det andra rummet som är välstädat är vardagsrummet. Nästan 35 kvadrat med rena golv (ja när inte Leia gjort nr1 och 2 där vill säga), ett matsalsbord med bara liiite lego på och så en ”lounge” med bord och 3 fåtöljer… allt i fin och prydlig ordning…eller om man så vill…heldött!
Sedan våran vinterträdgård blev klar så har vi tillbringat all tid där! Vi har inte ätit mat en enda gång i köket sedan det nya matbordet till altanen kom på plats!
Vi flyttade också ut tv:n vilket var dödsstöten för vardagsrummet, för vad gör man där om man inte tittar på tv? Barnen bygger lite lego vid det gamla matsalsbordet men det är också allt, sedan brukar vi sitta i fåtöljerna ibland och chilla men det är ingenting som man kan hoppa runt i och stöka till, så det står där och bara ser fint ut. Jag har aldrig tyckt om ”döytor” så det stör mig lite att vi plötsligt fått ett ”finrum” … och eftersom vi har öppen planlösning mot hallen och med fönster som sträcker sig runt 2 av 4 väggar (från taket och nästan ända ner till golvet dessutom), så kan man heller inte slå upp nya väggar och göra ett extra rum (som skulle vara kanon att ha som kontor) utan nu står det bara där och är ”fint” till ingen nytta… man kanske kan göra om det till bowlingbana? Det är ju avlångt… eller ställa in, ve och fasa, ett biljardbord? Eller göra om ALLT till kontor, eller mera ”kontorslandskap” med skrivbord till hela familjen. Hmm ja, då skulle det inte vara välstädat i alla fall ... 

Fast det allra bästa vore nog att göra om det till en sovsal, för är det någonting våra barn är bra på så är det att INTE sova i sina egna sängar! Ibland när jag nattar Oliver och Noah så lägger jag dom i olivers superbreda säng (1,40) och hoppas på att Noah ligger kvar där hela natten. Han tycker om att känna någon nära, men oftast vaknar han runt midnatt och kommer stapplandes nerför trappen.    Men 8 av 10 ggr lägger jag dom i våran säng och sedan bär runt dom till sina egna sängar när de somnat (om jag orkar men oftast blir det att Noah ligger kvar och att jag lägger Oliver i soffan på nedervåningen. När Calle hade sitt förra rum skyllde han på att madrassen var dålig och nu när han har nytt rum vägg i vägg med det gamla skyller han på att det är för varmt eller att sängen är ranglig .. . Så han har i princip tillbringat alla sommarlovets nätter i soffan...

Sedan har vi övervåningens sk allrum. Där har det också blivit lite vakuum dock inte lika mycket för där leker barnen en hel del. Vi skaffade ny tv och utökade kabeltvutbudet där uppe OCH flyttade sedan ut på altanen. Så det känns också lite onödigt, men soffan som har stått där har varit lite ranglig och vi har inte velat sitta där med risk för att den skulle braka (kanske för att den bara satt ihop med 3 skruvar…som vi fick se när den skulle säljas) men nu är det en ny soffa på plats och förhoppningsvis kommer vi tillbringa mera tid där när vintern kommer. Men just den ytan är jag mindre orolig för, antar att snart kommer det drälla av tonåringar som ligger utslängda i soffan och när sedan Oliver blir tonåring så kommer de säkert utnyttja även tv:n och soffan på altanen och DÅ kanske vi måste köpa oss ytterligare en tv att ha i vårat "finrum" och så är allt frid och fröjd...men tänk när barnen flyttar! DÅ kan vi börja snacka om döytor!...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar