lördag 6 juli 2013

Vad ska man bli när man blir stor?

Ja, i större delen av mitt liv har jag mest bara "följt med", gjort val längst med vägen utan att ha något speciellt mål eller syfte utan mest gått på känsla. Gymnasievalet var klart innan jag ens började sjuan eftersom jag ville gå i min brors fotspår... borde kanske valt en annan inriktning men jag var så säker på min sak att jag inte ens funderade på något annat. Efter gymnasiet läste jag ADB på högskolan och sedan några kurser i kommunikationsvetenskap, tyska och även en kvällskurs i kvinnlig ledarskap. Men hade fortfarande inget mål... utan tyckte just där och då att det var bra val.
Det jag gillade allra mest var just kursen i kommunikationsvetenskap och då främst kursen i retorik och kritisk granskning av massmedias makt i samhället. Kanske borde jag ha stannat upp där och funderat över mitt val av yrke, borde kanske fortsatt läsa journalistik? Har alltid tyckt om tidningsredaktioner och fick t om jobb på Nerikes Allehanda som säljassistent men tackade nej för jag precis fått ett annat jobb... ödet ville annorlunda och efter en liten krokig väg kom jag till slut till mitt nuvarande jobb som jag älskar och där den ena dagen inte är den andra lik, tror inte att någon riktigt vet vad jag gör, inte ens min chef, men tänk om jag istället tackat ja den där hösten 1995? Var hade jag då varit idag?

Nu när jag fyllt 40 så börjar jag på allvar fundera på vad jag ska bli när jag blir stor. Ställer mig frågan "-Om du fick bli vad som helst i hela världen, vad vill du bli då?"... jag vet inte. Alla kan inte vara bra på allt men alla kan vara bra på något, så vad i hela friden är min specialitet? Vad behärskar jag bäst? Vad brinner jag för? Jag får panik, för jag VET verkligen inte! Det finns så mycket som intresserar mig men jag tröttnar så snabbt... samtidigt som jag känner att om jag ska förändra mitt liv så är det hög tid att börja nu.

En vän till mig som alltid varit konstnärligt lagd och haft många järn i elden med artisteri, smyckesdesign mm har nu även börjat måla tavlor och ställer ut. Hon har mötts av mycket positiva reaktioner och flera med mig undrar varför hon inte gjort detta tidigare? hon säger själv att hon inte tyckt/trott att hon är tillräckligt bra. Och det är nog där skon klämmer, man är för feg att släppa sargen, gå utanför boxen, tro på sig själv. Jag önskar att jag hade en konstnärlig ådra, tror jag skulle gilla att måla  tavlor, det finns något rogivande i att skapa någonting utifrån ett helt blankt papper.

Jag gillar ju att skapa, har gått flera drejkurser (visserligen utan att dreja men gjorde ljuslyktor i form av hus i stengods istället) och som ung sydde jag en hel del och även målade lite på smörgåsunderlägg mm och jag älskar att binda kransar till jul så kanske finns det en liten liten ådra långt därinne, men till att försörja sig... nej det är ljusår, men kanske skulle jag måla tavlor som hobby, men var börjar man? Jag skulle säkert bara stå och stirra på tavlan... tänka för mycket istället för att bara "måla på". Jag vill inte måla landskap eller stilleben utan bara kladda i fina färger, men man kanske måste öva på att inte tänka, utan bara styras av känslor och färger.

En annan fråga man ibland funderar på är vad man skulle göra om man blev miljonär. Många säger att de inte vill sluta jobba helt för de tror att det skulle bli långtråkigt att gå hemma MEN jag skulle sluta direkt! Jag skulle inte ha några som helst problem med att gå hemma hela dagarna, jag är väldigt social och är med i så många andra sammanhang som inte hänger ihop med jobbet så jag skulle kunna fylla mina dagar ändå. Dessutom skulle jag kunna bli med i flera grupper som gör meningsfulla saker för sina medmänniskor och där jag även skulle kunna bidra med pengar!

Eftersom jag inte är miljonär så skulle jag istället kunna tänka mig ett jobb hemifrån. Ett jobb på beting, där jag själv kan styra över min tid men ändå ha ett konkret mål. Där jag kan skjutsa barn till skolan utan stress på morgonen, ta mitt morgonkaffe på trappen och sedan jobba på fram till barnen slutar skolan. Inget eget företag för det tar allt för mycket tid och kraft i anspråk. Frågan är bara vad? Vad i helv-te är jag bäst på?  Och hur når jag dit? Önskar någon kunde knacka på min dörr och erbjuda mig en paketlösning där allt är klart, men livet fungerar inte så...utan jag får fundera vidare och hoppas på mirakel...plötsligt händer det.

Allvarlig...hur svårt kan det vara?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar