tisdag 9 augusti 2016

Äntligen dags för magnetröntgen

Äntligen har vi kommit till slutet av Olivers alla tester på sjukhuset. Hela hans lilla tunna kropp har gåtts igenom grundligt från topp till tå och idag var det då dags för det sista, magnetröntgen av hjärnan.  

Det var ju över ett år sedan han var där förra gången men då blev stoppad på grund av tandställningen så därför hade vi bett om att få komma och prova en gång till innan det blev "skarpt läge".
Men förra veckan ringde de från röntgen och sa att de hade en längre ledig tid idag så att han skulle hinna prova och om det gick bra göra det på riktigt direkt efter. Skulle det inte fungera skulle vi få komma tillbaka vid annat tillfälle och istället söva honom. Det lät ju bra, då slapp han åka hem och oroa sig i onödan. 

Vi förberedde Oliver genom att visa honom en film på 1177:s hemsida där de visade precis hur det skulle gå till. Oliver tyckte det var jättebra för han var lite orolig innan men sa efter filmen att han kände sig lugn och säkert skulle klara det utan att behöva sövas. 

För att han inte skulle bli orolig i onödan så fick han en av sina rogivande tabletter han ibland måste ta för att kunna koppla av vid läggdags. I väntrummet åt han lite kexchoklad och en banan så det märktes att han inte var det minsta nervös just då i alla fall. 

När vi kom in fick han öronproppar, men i filmen han tittat på fick de hörselkåpor vilket gjorde att han direkt blev väldigt osäker. Plötsligt stämde ju inte filmen och då kanske inte resten heller skulle stämma? Olivers rädsla för magnetröntgen är inte att åka in i ett rör med huvudet fixerat i en anordning som för tankarna till star wars, eller risken att drabbas av klaustrofobi av värsta sorten utan hans rädsla är det höga ljudet! Att då bara få öronproppar gjorde att tårarna rann och oron tog över.

Så först fick han stå i rummet utanför apparaten och lyssna, men innan läkaren gick ut för att sätta igång maskinen så satte han på Oliver ett par hörselkåpor med hög musik och där han också kunde prata med Oliver. DÅ försvann oron i ett nafs och han började till och med skratta åt det höga ljudet. 
Sedan behövdes det inga mera "prova på" gånger utan att hoppade upp på britsen, lade huvudet i anordningen och när personalen stängde den och sa "may the force be with you" och han sakta åkte in i röret så kändes det precis som om han var en äkta stormtrooper. Jag såg hur han svarade läkaren på lite frågor, slöt ögonen och nästan direkt somnade!!! Att man ens klarar av att somna inne i ett rör där det låter som någon står och bilar upp golvet utanför samtidigt som det spelar hög musik i öronen... Ja det är för mig en gåta, men tabletten hade verkligen lugnat honom och han sov gott i 45 min tills allt var klart. Han sa efteråt att han hade fått lite ont i öronen men att han inte sa något för han ville inte behöva göra om det en annan dag, lilla kämpen. 

Medan jag satt utanför i mina egna hörselkåpor och tittade på mitt sovande barn tänkte jag återigen på vilken tur vi har som bor här i Sverige. Det skrivs mycket om hur dålig sjukvården blivit, många som får vänta på operationer, en del blir hemskickade på grund av platsbrist, inställda operationer mm mm men här sitter jag, framför en maskin som kostar flera miljoner och som säkert är jättedyr att både underhålla och använda. I den här maskinen får min son åka in för att eventuellt hitta något som kan förklara hans diagnos. Det är inte akut, det är inte cancer, det är inget som kan ändra hans liv, men ändå så får han använda den här dyra maskinen bara för att läkarna är nyfikna och vill veta och vi behöver inte ens betala någonting, visst är det helt otroligt!? Pengarna går ju ändå till lego, för det är numera obligatoriskt efter sjukhusbesöken tycker Oliver och det kan man ju inte säga nej till (fast han egentligen bara sovit sig igenom alltihop den här gången). 

Nu ska alla prover som gjorts på Oliver under de senaste åren skickas till Uppsala och de ska sammanställa allt och försöka komma fram till om Oliver har ett syndrom som de misstänker eller vad det nu kan vara. Det ska bli mycket intressant att höra vad de kommer fram till. Om den nu är så dyr i inköp så måste den kosta ännu mer i utvecklingskostnader och då kan man också undra varför de inte kunde lägga några miljoner till på att få bort det höga ljudet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar