måndag 2 januari 2012

När man får oväntat besök...

Jag tycker om när vänner och bekanta bara "dyker upp" och plötsligt bara står där på förstukvisten! Om de dessutom har med sig fikabröd är lyckan total! Ibland kan man behöva ha med sig kaffet också, för det är inte säkert att jag har hemma... men det löser sig. Eftersom jag själv är spontan så tycker jag om när andra är likadana, så klart! Min första reaktion är alltid "ÅH! vad roligt att ni kommer!" den andra, som kommer bara en hundradels sekund senare är..."hjälp! hur ser det ut här hemma?" För det är ju oftast det det gör...ser ut alltså...och medans jag hör mig själv säga "kom in bara" så springer jag före in i köket för att plocka bort det värsta och medans jag pratar med mina gäster så "skyfflar" jag undan så mycket jag hinner utan att verka hysterisk...

OM det är så att den som kommer ringer innan och säger "är det ok om jag kommer över?" så svarar jag "självklart! kom bara"...och samtidigt som jag hör frasen "komma över?" så börjar jag springa runt (med telefonen mot örat) och plocka upp alla skitiga strumpor, kläder, leksaker mm. Slänger in all disk i diskmaskinen, och när jag lagt på luren, även tar en tur med dammsugaren så att man åtminstone kan gå in utan att ha skorna kvar på fötterna...

Sedan händer det ju att det kommer vänner som aldrig varit hemma hos oss förut och då räcker det ju inte med att plocka iordning på nedervåningen utan då måste man ta en sväng på övervåningen dessutom! Skura rent toaletterna och helst hinna med en tur med svabben så det luktar rent också! Och när jag då äntligen städat klart och kritiskt granskar mitt hem så ser det inte ut som i inredningstidningarna! Jättekonstigt!? trodde bara att det var allt "skräp" som förstörde mitt designhem men tydligen fanns det inte något "designat" under all bråte bara skavanker... sprickor i tapeten, lister som lossnat eller tagits bort och inte hittat tillbaka, målarfärg som runnit o.s.v...men har nu kommit på en lösning!

När jag funderar på hur man får bort flottfläckar på tapeten så kanske jag istället ska sätta mig ner och skriva några rader om hur de uppkommit! Kanske inte skriva direkt på väggen för då kommer det till slut se ut som på en offentlig toalett där alla skriver små meddelanden kors och tvärs men kanske skriva några rader och rama in och sätta på "platsen"...eller bara skriva en liiiiiiten liiiiiiten siffra (kan be min syster som när hon var liten målade små små små kycklingar bakom tapeten som släppt) och sedan sammanfatta allt på ett papper i nrordning? Det skulle vara lite roligt faktiskt, OCH ge dom som kommer hem till oss en insyn i våran vardag och inte bara döma oss som "skitiga", "slarviga" och "lata". Under burspråket i köket, där det stänkt små små flottfläckar i tapeten skulle det då sitta en liten tavla med texten "Dessa fläckar kommer från en fingerfärgsmålning som urartade tillsammans med barnens kusin. Allting gick fint tills det var dags att tvätta sig och de började springa runt och vifta med händerna..." eller i hallen där en liten bit av tapeten lossnat "Här har Oliver bara förstärkt missen som killen som tapetserade gjort", och vid märket i trappräcket kommer det stå "det var här fåtöljen kilades fast, när jag trodde att jag ensam kunde bära upp den på övervåningen, det gick bra tills trappen svängde.." Eller märket på ett av trappstegen när Mattias lyckades tappa en hammare uppifrån övervåningen samma vecka som vi flyttade in i nya huset.. Det svåra blir att förklara ketchupfläcken i taket med en tavla men den kanske kan "hänga ner"? Sedan är det alla märken som är i parketten och även ett par i klinkergolvet, men jag tänkte att alla andra tavlor kommer flytta uppmärksamheten från golvet mot väggarna istället! Om man sedan inte orkar skriva förklaringar till allt så kan man göra extra stora tavlor som täcker flera skavanker! Smart va? Och så kan man ju gå ännu längre och skriva förklarande texter t ex att "ja jag vet att trappen ser för jävlig ut men har inte hunnit måla den än för vardagen kom emellan och hur ska den hinna torka när Noah är i närheten?" eller "ja, det här rummet är inte tapetserat på 10 år men jag prioriterar mina barn istället" och på strykhögen som jag inte rört på 6 månader kan det stå "allvarligt...hur kul är det att stryka?"

Vet inte riktigt vilken typ av tavla man ska ha, vill ju ha någonting som blir enhetligt...så det inte ser konstigt ut liksom... kanske olika textfärger beroende på vem som är den skyldige? DET kommer ju inte alls bli rörigt...haha. Sedan när man väl fixar till flottfläcken, tapetseringen mm så "tar man ner skylten" och arkiverar och när man blir pensionär kan man ha vernissage!! Hela huset kommer blir som en liten historiebok! Inte alls stilrent som jag tycker om, men jäkligt personligt (ett uttryck som jag tror att folk använder för att de inte orkar göra någonting åt sina hem)! VÄLKOMMEN HEM TILL OSS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar